Det pratas mycket om klimat, miljö och hållbarhet just nu. Vilket såklart känns helt fantastiskt! Men vad är en hållbar livsstil? Och hur kommer man igång? Vad ska man lägga mest energi på? Hur gör man för att hålla motivationen uppe? När man väl har blivit medveten om att vi behöver göra något, är det ju viktigt att man gör något av det. Här är mina tips för att komma igång med ett skönare, grönare liv:
Börja med det som ger dig glädje
Okej, så nu sitter du där med insikten om att vi behöver ställa om. För att den känslan inte ska sluta med att du känner dig överväldigad är det viktigt att börja. Stort som smått, det viktiga är att du kommer igång. Jag tror stenhårt på att börja med det som ger dig glädje. Gillar du att laga mat? Testa gröna recept! Trolla med matrester! Gillar du kläder och mode? Lägger du redan massor av tid i klädbutiker? Lägg tiden på second hand-shopping, att jaga fynd eller att ordna en klädbytardag istället.
Det är du själv som måste fundera kring ditt liv. Vad är en hållbar livsstil? Vad kan du göra för att komma dit? På vilket sätt kan du hitta vägar som inspirerar dig och ger dig energi att fortsätta? Hållbarhet är inte bara ett specifikt område. Det genomsyrar allt vi gör och vi kan därför göra skillnad inom det som känns roligt och givande. Jag tror att fler och fler bitar faller på plats efter hand om man bara börjar.
Var snäll mot dig själv
Nya vanor tar tid, och jag tror att själva omställningen är tuff även om vanorna i sig är positiva. För att skapa en hållbar förändring i längden tror jag att det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Börja med små vanor som du verkligen kan hålla. Äter du kött varje dag? Då kanske en vegetarisk dag i veckan är en bra start. Kör du mycket bil? Då kanske du kan testa att samåka med någon annan till mataffären.
Jag tror att vi alla någon gång har tagit på oss stora förändringar som vi inte har kunnat hålla. Det kan till exempel vara idén om att vi ska träna tre dagar i veckan. Det är lätt att säga så, köpa ett gymkort och tappa det efter en månad. För vissa är det kanske mer rimligt att säga att man ska träna en dag i veckan, och göra det mer om det känns bra. Den långsiktiga effekten blir större när vi faktiskt kan upprätthålla en vana. Och det går alltid att plussa på mer efter hand.
Gör det tillsammans
Vi vill gärna se oss själva som coola, självständiga individer men truth be told så tror jag att vi alla bryr oss i alla fall liiiite om vad andra tycker. Använd det till din fördel! Om du har en sambo, kan ni utmana varandra att äta mer hållbart eller slänga mindre mat? Kan du testa veganska fik med dina vänner eller handla second hand tillsammans? Kan du kanske fixa vegansk fika nästa gång du fyller år för att få andra att prova? Om vi känner en gemenskap kring hållbara vanor blir det enklare att hålla igång motivationen i längden.
Om man är tävlingsinriktad kan man dessutom vinna på att utmana varandra. Det kan till exempel handla om att se vem som äter mest grönt, slänger minst mat eller cyklar till jobbet flest gånger på en månad. Hitta något som passar dig och får dig att känna dig inspirerad.
Ta reda på var du kan göra störst avtryck
När du har kommit igång, hittat roliga sätt och hittat andra att förändra vanor tillsammans med kan det vara dags att utvidga dina perspektiv. Det finns såklart vanor som har ett mer eller mindre tungt avtryck på omvärlden, och ibland kan det ge snabb belöning att fokusera på det som spelar stor roll. Att jag skriver till individer på mina kanaler innebär inte att jag tycker att allt ligger på oss som individer eller konsumenter. Jag tror snarare att vi har ett ansvar som en del av ett samhälle. Och att vi måste se just det: Att vi alla är med och påverkar världen vi lever i.
Ett sätt att ta reda på det är att göra en klimatkalkylator och se vilken del av din livsstil som påverkar omvärlden mest. Det handlar dock om dig som person, så det är även viktigt att ta in andra roller du har i beräkningen. Vad gör du på jobbet? I relation till andra? I förtroendeuppdrag? Vad just du kan göra för att påverka beror såklart på ditt liv. Du kanske har mer makt att påverka din arbetsplats än du tror genom att ifrågasätta resplaner eller vad som serveras i kafeterian. Att köpa in vegetariskt till en stor konferens ger både snabb effekt och kan inspirera gästerna till bättre vanor. Du kan även skriva till politiker och företag och ställa dem till svars.
Vi kan alla göra skillnad
Det jag vill komma till med det här inlägget är framförallt: Vi kan alla göra skillnad. Våra liv och förutsättningar skiljer sig, men vi kan alla göra något för en bättre värld. Vi påverkar vår omgivning hur vi än gör, det vi kan välja är vilken typ av påverkan vi vill ha. Jag är, som ni säkert redan vet, etnolog och tror mycket på normförändring. Ska vi komma dit så måste förändring ske på många olika plan, i det stora och det lilla. Det viktiga är att vi inte finner oss i situationen som den är idag och att vi alla gör det vi kan.
Nu undrar jag hur du skulle svara på frågan: Vad är en hållbar livsstil?
Här delar jag med mig av tips och tankar för dig som vill komma igång:
Lästips: Vad är lyx och livskvalitet för dig?
Pingback: Skönare grönare liv - En föreläsning i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland - Tess Waltenburg