Det är väldigt lätt att fastna i siffror och priser när man tänker på ”billigt” eller ”dyrt”. Jag skulle dock vilja säga att det sättet att se på konsumtion är väldigt förenklat. Hur billigt eller dyrt något är handlar nämligen inte bara om ifall det kostar 50, 500 eller 5000 kronor. Det handlar även om hur stor nytta du har av just den saken, hur bra kvaliteten är och hur många gånger du kommer kunna använda den. För mig är ”pris per användning” ett väldigt bra verktyg för att se över sin konsumtion.
Medvetna och långsiktiga köp
Att konsumera medvetet handlar för mig både om mitt eget liv och hur mitt köp påverkar omvärlden. Vilka saker har jag faktiskt användning av? Vilka saker kommer tillföra något till det liv jag vill leva? Hur kan jag hitta produkter som fyller den funktionen och som har minsta möjliga avtryck på omvärlden, både socialt och miljömässigt?
All konsumtion har ett avtryck, men vi kan i alla fall försöka minimera det avtrycket så mycket som möjligt. Att stötta hållbara småföretagare är ett sätt. Det finns många som sysslar med hantverk, köper in från småskaliga aktörer och själva gör ett urval kring vad som är hållbart. Medvetna.se som jag har ett väldigt fint samarbete med är ett sådant företag. Du kan läsa om fler småföretagare jag gillar här och här.
Kvalitet framför kvantitet
För mig hänger pris per användning ihop med att välja kvalitet framför kvantitet. Att köpa sådant man tänker ha länge och är beredd att ta hand om. Om man inte känner att det känns värt att vårda, laga och reparera plagget eller saken så är det nog inte ett så smart köp från första början. Pris per användning går ut på att man funderar kring hur många gånger man tror att man kommer använda ett plagg eller en sak. Om man kommer använda en tröja som kostar 150 kronor blir pris per användning just 150 kronor. Om man planerar att köpa en kappa för 3000 kronor som ska användas i flera år, vi kan säga 300 gånger, blir pris per användning 10 kronor. Det är lätt att tänka att 150 kronor är billigt och att 3000 kronor är dyrt, men med detta tänket blir det det motsatta.
Användbara saker behöver dock inte vara dyra. Jag har till exempel köpt den här tröjan för 30 kronor second hand som blev som ny efter en omgång med noppborttagaren. Att investera i enkla saker som ett sykit, skovård och noppborttagare kan spara en mycket pengar i längden för att sakerna håller och man slipper köpa nytt. Här kan du ta del av tips på hur du kan ta hand om dina kläder och skor på ett bra sätt. Att något har kostat lite pengar i inköpspris behöver inte innebära att man behandlar det som slit och släng.
Är du osäker på ditt köp?
Om du är osäker på om det du vill köpa är en bra idé så vill jag varmt rekommendera second hand. Det kan till exempel handla om att du har sett ett snyggt plagg du vill testa men inte vet om du trivs i. Eller något till ditt hem som du tror kan bli snyggt men som du vill se på plats innan du bestämmer dig. Genom att handla second hand har du inte bidragit till nyproduktion, pengarna har i de flesta fall gått till välgörenhet och om du ångrar dig kan du sälja eller skänka det igen.
Vad är ett medvetet och hållbart köp för dig? Gav det här inlägget dig nya insikter eller har du tänkt på det här tidigare? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet!