Vad är din bild av second hand? Jag tror att det finns otroligt många svar på den frågan, men många jag träffar tänker att det är svårt, kopplat till en viss stil eller att det är ohygieniskt att köpa begagnat. Det finns kanske viss sanning i några av de här myterna, men jag skulle ändå vilja säga att mycket av det inte stämmer i de flesta fall. Varför? Jo, för att det finns så otroligt mycket att hitta second hand både när det kommer till stilar, skick och kategori att det helt enkelt inte går att säga att begagnat är si eller så. Det vi kan slå fast är att det i många fall är bättre än att köpa nytt i och med att varan redan är producerad. Plast är dock ett undantag då äldre plast kan vara farlig.
Fynda begagnat till hemmet
Jag försöker, som ni säkert har märkt, göra mitt yttersta för att nyansera bilden av att handla begagnat. Jag vill visa att det verkligen går och förmedla hur roligt det faktiskt kan vara att köpa saker som redan är producerade och därmed inte innebär en ytterligare belastning på miljön. Det här inlägget är dedikerat till ett av mina favoritområden: Inredning.
Så vad brukar jag då tänka på när jag vill hitta hållbara alternativ? När jag handlar second hand tittar jag ofta på materialet och letar efter trämöbler, ullfiltar, linnedukar, ljusstakar i mässing och leksaker till barnen som inte är i plast. Det går att fynda fantastiska saker som är byggda eller designade för att hålla begagnat just när det rör sig om produkter som är producerade innan slit och släng var normen. Erikshjälpen har hemleverans där vi bor så det har fungerat bra för större möbler.
Hitta din egen stil med second hand
Min stil skiljer sig från vad jag har märkt är en ganska vanlig bild av vintage, nämligen att det främst handlar om retro från 60- och 70-talen eller shabby chic med romantiska inslag. Jag gillar mörka toner, kontraster och gråskala. Jag blandar ofta olika sätt att handla second hand och letar i både i second hand-butiker, på Tradera, på Blocket och loppisar. Här är mina första tips för att komma igång:
Hitta din färgskala. Leta efter den i butiken samtidigt som du försöker vara öppen för olika produkter. Det är svårt att ha en exakt bild när man går in i en second hand-butik, men om man vet vilka färger man gillar kan man göra ett grovt urval.
Satsa på produkter som är producerade för att hålla. Trämöbler är en av mina favoriter att köpa begagnat, linnetyger och ljusstakar i mässing likaså.
Ge det tid om du kan. Åk till butiken eller loppisen när du inte är stressad så att du kan ta den tid du behöver. Det tar längre tid att hitta saker second hand än vad det gör att köpa nytt, men om man ger det den tid det behöver kan det vara en supertrevlig upplevelse.
Jag hoppas att det här inlägget har kunnat bidra med tips och idéer för att inreda mer hållbart och miljövänligt utan att kompromissa på stilen. Ni är flera som har efterfrågat fler inlägg krin second hand så jag hade blivit väldigt glad om ni vill ge feedback och berätta om det är något mer specifikt ni vill att jag ska skriva om framöver. Jag vill även tipsa om en video jag gjorde för ett tag sedan där jag delade med mig av mina fynd från en second hand-runda på Erikshjälpen på Öresundsvägen här i Lund:
Vilket jävla kanontips, det med färg! Har inte slagit mig att det är ett sätt att hitta stilen. Tycker ofta jag har svårt att sålla och när jag går in på second hand så får hjärnan för mycket, och så ser jag bara små detaljer i grejer. Och då passar det inte alltid = plottrigt hem.
Så jävla bra tips?! Så enkelt! Tack!
Så himla kul att du gillar det! Ibland tror jag att vi missar de där relativt enkla lösningarna för att vi är så vana vid att sålla på en viss färg eller stil. Jag hoppas att du kan se second hand-fynd med nya ögon nu 😀
Pingback: Fixa höststilen med second hand - Tess Waltenburg