Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jordklok
Om du vill leva mer miljövänligt är hemmet och vardagen ett enkelt ställe att börja. Det är nära till hands och ett område där alla kan göra skillnad. Vardagliga vanor kanske inte är det som har störst klimatavtryck, men det är samtidigt något som kan spela stor roll om det upprepas flera gånger om dagen eller i veckan under lång tid. Men hur ska man tänka? Vad kan man börja med och hur byter man ut konventionella produkter mot miljövänliga alternativ? Såhär har jag gjort för att gå över till hållbara vardagsprodukter.
Giftfritt i köket, städskåpet och badrummet
Jag vill som alltid betona: Det här är hur jag har gjort. Jag kan ge hur många tips som helst men i slutändan får du avgöra vad som är rimligt och görbart för just dig. För den som vill börja plastbanta och välja giftfritt rekommenderar jag dock att börja i köket och badrummet. Vad använder du för produkter som tar slut och kan bytas ut snabbt? Vilka redskap använder du? Hur förvarar och lagar du din mat? När du har gått igenom det är det enklare att se över vad du kan byta ut mot bättre alternativ. Här är några exempel:
- Sprayer och städprodukter. Kan ofta ersättas med bikarbonat, ättika, äppelcidervinäger och såpa. Spana in Ilas blogg Morotsliv för mer information och guider om du vill göra egna produkter.
- Plastredskap och matlådor. Kan bytas ut mot redskap i trä och metall samt matlådor i glas. Redskap går ofta att hitta second hand om man låter det ta lite tid. Matlådor med klämmor på kanterna, som ni ser på bilden ovan, har dessutom fler fördelar än de miljömässiga. De läcker nästan inte alls, håller längre och man kan laga rätter som lasagne rakt i dem för att minska på disken.
- Rakhyvlar och hårborstar. Engångsrakhyvlar kan bytas ut mot en säkerhetsrakhyvel eller epilator om du vill fortsätta ta bort din behåring. Hårborstar i plast kan bytas ut mot borstar i naturmaterial som både är snällare mot miljön och håller längre.
- Engångsbindor och tamponger. Kan bytas ut mot antingen menskopp eller tvättbara bindor, eller en kombination av båda. Det finns många olika märken, storlekar och passformar så mitt råd är att inte ge upp om det första alternativet du testar inte passar dig.
- Kaffefilter och tepåsar. Kan bytas ut mot till exempel tvättbara kaffefilter, en presskanna, tvättbara tepåsar eller en tesil med löste.
- Matförvaring i skafferi och kyl. Plastfolie kan bytas ut mot bees wraps. Du kan även ställa en tallrik över en skål som maten förvaras, lägga över den i matlådor eller använda urdiskade glasburkar som du har köpt mat i. När jag handlar zero waste på GRAM i Malmö lägger jag ofta skafferivaror i små tygpåsar med snöre och lägger över dem i glasburkar när jag kommer hem för att det ska bli enklare att bära.
- Engångsservetter och hushållspapper. Kan bytas ut mot både finare tygservetter, som ofta finns på loppis, och trasor av sönderklippta lakan och andra textilier.
Är hållbara alternativ dyrare?
En fråga jag ofta ser och hör är just det: Är det dyrt att leva hållbart och byta ut produkter till mer miljövänliga alternativ? Ja och nej, skulle jag vilja säga. Ja, hållbara hårborstar och rakhyvlar kostar till exempel ofta mer än engångshyvlar och plastborstar i stunden. De är dock nästan alltid billigare i längden eftersom man kan ha dem i flera år om man tar hand om dem. Samma med till exempel menskoppar och metallredskap.
Det finns dock andra produkter som är billigare. Att bara köpa bikarbonat, såpa och äppelcidervinäger har till exempel varit billigare för oss än att köpa massor av olika produkter. Hållbara förbrukningsartiklar är dessutom, enligt min erfarenhet, ofta drygare och håller längre. Det är dessutom smidigare att ha färre förpackningar eller mer koncentrerade produkter i skåpen då det tar mindre plats. Så som sagt, det är inte svart eller vitt, och om du precis har börjat så finns det massor av billiga sätt du kan komma igång med innan du köper något nytt.
Här delar jag med mig av flera olika tips för dig som vill leva mer enligt zero waste men inte vill spendera mycket pengar på det:
Jag köper många av mina produkter via webbshoppar som Jordklok som har lite av varje. Där beställer jag kilospåsar med bikarbonat, aleppotvål, såpa, ekologiskt smink, badskum till barnen, ansiktsvård och mycket annat. De har även tvättbara bindor, metallredskap och diskborstar i trä. Alla tips på den här bloggen är gratis men genom att handla via den här länken när du beställer något från dem stöttar du mitt arbete med lite provision. Det uppskattas verkligen då jag lägger mycket tid på att skapa bra innehåll. Tack!
Lästips: 35 tips på hur du kan dra ner på plasten under plastic free july (och efter)