Min utmaning Start Fresh This Fall drog igång många tankar hos mig. Om du inte hakade på under veckan som gick så finns den sparad i mina highlights på Instagram. För mig handlar rensning inte bara om att rensa ut faktiska saker utan om att verkligen fråga sig hur man vill ha sitt liv. Alltså är det väldigt starkt kopplat till självkärlek. Genom att gå igenom allt från prylar till mappar på datorn och våra vanor kan vi få ledtrådar kring hur vi vill leva och vad vi vill ha i våra liv. När gjorde du senast en inventering av ditt liv? Hur skulle det kännas att stanna upp och fråga dig hur du verkligen vill leva?
Att medvetet välja hur du vill leva
Det är så mycket vi gör av vana, för att det känns tryggt och bekvämt även om det inte är rätt för oss. För att vi ska kunna leva livet vi vill leva måste vi våga stanna upp och tänka om med jämna mellanrum. För mig har konmari-metoden hjälpt mycket. Även att läsa böcker inom personlig utveckling, självkärlek, mindset och andra ämnen som utmanar mina perspektiv. Att fråga oss hur vi vill leva behöver inte innebära att vi förändrar allt över en natt. Men genom att göra en inventering då och då kan ge oss idéer kring vad vi kan förändra på sikt som kan få oss att må bättre.
För det första kan det ge oss en möjlighet att så frön till det liv vi verkligen vill leva. För det andra kan det ge oss insikter kring vad som faktiskt fungerar i våra liv. Så oavsett vad du kommer fram till när du gör en inventering av ditt liv så ger det viktiga perspektiv. Vad är du tacksam för i ditt liv idag? Vilka saker vill du förändra? Vad vill du hålla kvar vid respektive släppa taget om?
Små steg tar dig också någonstans
Oavsett vad du vill förändra så är det ett bra första steg att göra en inventering av ditt liv. När du sedan blir medveten om hur du vill leva, och vad du vill förändra, är det dags att se över var du kan börja. Gör det görbart. Börja hellre med något väldigt litet som du kan hålla i längden än något stort som du riskerar att tröttna på direkt. På så sätt skapar du en hållbar förändring i ditt liv. Vi underskattar ofta de små sakerna och tänker att de inte spelar någon roll. Men när de förändringarna väl är vanor kan du lägga till mer och mer. Små steg tar dig också någonstans.
Om du till exempel vill bjuda in mer rörelse i ditt liv, fundera på vilka rörelseformer som känns kul och enkla att genomföra. Det är bättre med danspauser under arbetsdagen eller kvällspromenader som faktiskt blir av än ett hårt träningsprogram som håller i två veckor. Om du vill få mer struktur, börja med att skriva upp tre viktiga punkter varje dag istället för att skapa ett nitiskt schema. Vad du väljer att göra är helt upp till dig, men se till att det faktiskt fungerar i ditt liv för att skapa hållbar förändring.
Vad är du tacksam för i ditt liv?
Att göra en inventering av ditt liv handlar som sagt inte bara om att se var du vill skapa förändring. Det handlar även om att se vad du är tacksam för. Att stanna upp och inse vad du vill ha mer av i ditt liv. Vilka relationer ger dig energi? Vilka vanor? Finns det gemensamma nämnare för hur dessa saker får dig att känna? Utforska olika delar av ditt liv med nyfikenhet och se vad de kan lära dig om hur du faktiskt vill leva. Och kom ihåg: Det finns inga lätt eller fel.
Genom att möta oss själva med nyfikenhet och lekfullhet blir det roligt och inspirerande att skapa förändring. Det gör det lättare att leva med mer självkärlek, växa och utvecklas utan att klandra oss själva. Även det som inte är i linje med hur du vill leva kan lära dig någonting. Om inte annat så kan det visa dig hur du inte vill känna och hur du inte vill ha det.
I min kurs Självkärlek i Vardagen hos Mina Webbkurser går vi igenom hur du kan skapa hållbar förändring utifrån dina värderingar och behov. Det finns ingen ”one size fits all”-lösning som passar alla utan det viktiga är hur just du vill leva ditt liv. I kursen får du övningar och verktyg som både hjälper dig att ta reda på vad självkärlek är för dig och hjälper dig att skapa konkreta förändringar i din vardag. Kika på introduktionen gratis och anmäl dig till kursen här.
Lästips: 5 vardagliga saker som innebär livskvalitet för mig