Gillar du storkok lika mycket som jag? För mig är det A och O både för att spara tid, pengar och äta mer hållbar mat.
Det här är en av mina absoluta favoriträtter som jag nästan lever på under de kalla månaderna: Linssoppa. Den går att variera lite som man vill med olika grönsaker och smaksättningar. Gör den till exempel kryddigare med chili eller lägg till färsk ingefära för riv. Servera som den är eller med bröd. En riktig höjdare helt enkelt!
Här är grundreceptet:
Ingredienser:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
Olja
Två burkar krossade tomater
Två buljongtärningar
Ca 1 liter vatten
Spiskummin
Gurkmeja-pulver
Ingefärspulver
1 påse röda linser (400 g)
1 kruka färsk koriander
Ca 2 msk pressad citron
Salt och peppar
Hacka lök och vitlök. Fräs i olja i botten av en gryta. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar, spiskummin, ingefära och gurkmeja och låt koka upp. Sänk värmen något, tillsätt linserna och rör regelbundet så att de inte bränns i botten. Sänk värmen ytterligare lite när de har svällt en del och låt puttra under lock tills linserna är klara. Hacka koriander och tillsätt det samt citronsaft. Salta och peppra efter smak. Färdigt!
Vill du ha mer tips kring mat, dryck och sötsaker? Kika in här vetja!